To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

25. obletnica članstva Republike Slovenije v UNESCO

23. maj 2017

Organizacija UNESCO je bila ustanovljena leta 16. novembra 1945 kot specializirana organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, saj se je 37 predstavnikov držav na ustanovni konferenci strinjalo, da je izobraževanje zelo pomembno kot sredstvo za utrditev trajnega miru. Tako so je v ustavi kot glavni cilj Unesca zapisali: »prispevati k miru in varnosti s sodelovanjem držav na področjih izobraževanja, znanosti, kulture in komunikacij z namenom razširiti splošno spoštovanje pravičnosti, vladavine prava ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin ne glede na raso, spol, jezik ali vero« (iz Ustave UNESCO). V UNESCO je trenutno včlanjenih 195 držav, svoj sedež pa ima v Parizu.

Slovenija je postala članica UNESCO 27. maja 1992 kot 167. država po vrsti in sicer pet dni po sprejetju med polnopravne članice Organizacije združenih narodov. Skupščina Republike Slovenije je istega leta ratificirala Ustavo Unesca in 18 mednarodnopravnih dokumentov, ki jih je ratificirala SFRJ, in po aktu o nasledstvu potrdila tudi, da Škocjanske jame ostajajo na seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine, Sečoveljske soline pa vključene na seznam mednarodno pomembnih mokrišč v okviru Ramsarske konvencije.

Slovenska nacionalna komisija za UNESCO (SNKU), ki je bila ustanovljena l. 1991 kot stalno posvetovalno telo Vlade, je naslednica Komisije IS SRS za sodelovanje z UNESCO iz leta 1982. Skrbi za uresničevanje UNESCO ciljev v Sloveniji,  Urad za UNESCO kot njena strokovna služba pa danes deluje pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Med vidnejšimi dejavnostmi Unesca v Sloveniji so mreža UNESCO ASP Pridruženih šol, nacionalni program štipendij UNESCO-L'Oreal Za ženske v znanosti in obeleževanje svetovnih dni, eden odmevnejših izmed njih je svetovni dan filozofije.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...