To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Poročilo z mednarodnega foruma v Khanty-Mansiysku, Ruska federacija

4. junij 2017

Mednarodni okoljski forum mladih »En planet – ena bodočnost«

Khanty-Mansiysk (Ruska federacija)

29. 5. 2017 – 2. 6. 2017

Pod okriljem Komisije Ruske federacije za UNESCO in vlade avtonomnega področja Ugra je v sibirskem mestu Khanty-Mansiysk od 29. 5. 2017 do 2. 6. 2017 potekal Mednarodni okoljski forum mladih z delovnim naslovom »En planet – ena bodočnost«.

Na forumu je sodelovalo deset držav: Ruska federacija, Bolgarija, Finska, Moldavija, Kazahstan, Azerbajdžan, Kirgizistan, Belorusija, Armenija in Slovenija. Foruma so se udeležili tudi predstavniki iz regije gostiteljice. Med približno 140 udeleženci sta Slovenijo zastopala dijak Gal Antončič in profesor Bojan Kostanjšek z Gimnazije Celje-Center.

Forum se je pričel s skupnim sestankom vseh udeležencev in razporeditvijo v štiri delovne skupine. Po predavanju o razlikah v odnosu do ekologije med različnimi generacijami in o primerjavi različnih oblik vedenja do okoljevarstvene problematika je v mestnem kulturnem centru sledilo svečano odprtje foruma. Organizatorji so pripravili bogat kulturni program s pevskimi in plesnimi točkami, udeležence foruma pa so nagovorili predstavniki regijskih oblasti. Na skupnem večernem srečanju delovnih skupin so se vse sodelujoče države na kratko predstavile. Slovenijo sva predstavila s kratkim nagovorom in predvajanjem videoposnetka folklornega nastopa. Navzoči so se z navdušenjem priključili plesu »rašplja.«

V torek, 30. 5. 2017, je potekala konferenca UNESCO ASP šol. Predstavniki posameznih delegacij so predstavili najbolj uspešne projekte za ohranjanje naravne in kulturne dediščine iz svojih okolij. Slovenija je predstavila projekt Zlato jabolko, ki ga Gimnazija Celje-Center že nekaj let zaporedoma izvaja v sodelovanju s Kozjanskim regijskim parkom. V delavnicah so dijaki in mentorji z igro vlog razmišljali, kako omogočiti trajnostni razvoj v urbanih središčih. Nekaj primerov dobre prakse je na plenarnem srečanju predstavil Roman Sablin iz Ruske federacije, vodja projekta »Zeleni voznik«. V Gledališču ljudstev ob Obu in v Ugri »Solntse« (Sonce) smo si ogledali gledališko predstavo po ljudskih motivih Otroci raja.

V sredo, 31. 5. 2017, je delo potekalo v petih učnih sklopih. Udeleženci so razpravljali o oblikovanju in ekologiji, o eko-mestih, medijih in eko-kulturi na medmrežju, ekologiji v poslovnem svetu in upravah podjetij in o komunikaciji na področju okoljskih tem. Vodje delegacij so na posebnem srečanju govorili o teoriji in praksi organiziranja eko-kulture v projektih za mlade, dijaki pa so v tem času odpravili na tečaj preživetja v naravi. Zadnji dan foruma se je nadaljevalo delo v delavnicah, bistvena dognanja so bila predstavljena na plenumu. Udeleženci so soglasno izglasovali resolucijo foruma, v kateri so pozvali k odgovornemu odnosu pri ravnanju z naravno in kulturno dediščino in podali predlog, da je treba pri prizadevanju za trajnostni razvoj izhajati iz lastne iniciative in k sodelovanju pritegniti vse plasti družbe. K odgovornemu ravnanju so pozvali tudi nosilce političnega in gospodarskega odločanja.

Sledil je ogled mesta Khanty-Mansiysk in dveh muzejev. Najprej smo si ogledali muzej na prostem Torum Maa, kjer smo spoznavali nekdanji način življenja in bivanja avtohtonih ljudstev s področja ob velikih rekah Ob in Irtiš. Sledil je ogled prirodoslovnega muzeja Narava in človek, ki na najsodobnejši način prikazuje pestrost flore in favne celotne regije. Muzej se ponaša z bogato etnografsko zbirko, obiskovalce pa so najbolj navdušili eksponati izumrlih in še živečih živali. Ogled smo zaključili v Arheoparku, ki ga krasijo kipi živali, ki so nekoč naseljevale Sibirijo. Po večerji na prostem je sledilo še slavnostno zaprtje foruma v Centru za umetnost. Ob nagovorih predstavnikov Komisije Ruske federacije za UNESCO, regionalnih oblasti in sponzorjev ter z glasbeno plesnim nastopom mladih umetnikov se je forum tudi uradno zaključil.

Večina dogajanja na forumu je potekala v kongresnem središču Ugorskaya Dolina, ki leži približno 15 kilometrov od Khanty-Mansiyska. Program foruma je bil zelo obsežen. Delo se je začelo ob 10. uri in trajalo do polnoči. Skupna zasedanja so se začela z uvodno motivacijo in videoposnetkom dogajanja prejšnjega dne, dan pa se je zaključil z refleksijo v delovnih skupinah.

Udeleženci foruma smo kratke odmore izkoristili za spoznavanje, druženje in izmenjavo mnenj.

Bojan Kostanjšek, prof.

Gimnazija Celje -Center

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...