To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Dediščina v rokah mladih - mladi posvojijo spomenik

Tip projekta: Nacionalni z mednarodno udeležbo
Nosilec: Osnovna šola Belokranjskega odreda Semič

Projekt Dediščina v rokah mladih bo potekal v več fazah, najbolj zgoščeno v času Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine  za vse učence šole in povabljene učence drugih šol. V različnih delavnicah bodo spoznavali dediščino našega ali svojega kraja.

Učenci bodo posvojili spomenik, nekdanjo kočevarsko vas in zanjo skrbeli. Tako bomo seznanili učence s kulturno in jezikovno raznolikostjo našega področja, da bi vedeli za zgodovinska dejstva in jih razumeli v povezavi s sedanjimi družbenimi odnosi, da bi premagovali predsodke.

V okviru le tega bo potekala fotografska delavnica, na katero bomo vabili vse UNESCO šole, šole iz naše okolice in povabljene šole iz Hrvaške, Italije in Avstrije. V objektiv fotoaparata bomo poskušali ujeti veliko lepih motivov iz zanimive naravne in kulturne dediščine nekdanje kočevarske vasi Črmošnjice ter bližnjega Divja potoka, ki s svojo lepoto navduši  vsakega. Potok tvori brzice, slapove, ob potoku ne manjka rastlin in petja ptic. Pozornost bomo posvetili vasi, ki priča o življenju Kočevarjev, nekdanje nemško govoreče skupnosti, ki je tu tvorila jezikovni otok. V jeziku Kočevarjev, ki ga v tej vasi še govorijo, še vedno lahko slišimo odmeve srednjeveške nemščine, južno bavarske jezikovne skupine. Kot večinsko prebivalstvo je ta narodna skupnost na Kočevskem živela od prvih desetletij 14. stoletja pa do začetka druge svetovne vojne in zaradi odmaknjenosti od večinskega naroda izoblikovala svojevrsten jezik, ki po UNESCO klasifikaciji sodi med kritično ogrožene jezike. V današnjo Občino Semič je segel vzhodni del tega jezikovnega otoka, predvsem področje nekdanjih občin Črmošnjice in Planina. 

Želimo si, da mladi razmišljajo o pomenu vode kot vrednoti, ki je pomembna za življenje. Pomembna je bila tudi za Kočevarje, kar nam bo predstavil Anton Prelesnik, avtor knjige Vodni viri na Kočevskem. Prav tako bomo pozornost posvetili medkulturnemu učenju. Člani Zveze kočevarskih organizacij bodo udeležencem predstavili kočevarsko kulturno dediščino, jih seznanili s kulturno in jezikovno raznolikostjo tega področja ter osvetlili zgodovinska dejstva. Želimo, da bi mladi ob spoznavanju zgodovinsko in kulturno raznolikost razumeli v povezavi s sedanjimi družbenimi odnosi. Namen projekta je zbuditi pri mladih občutek odgovornosti do kulturne in naravne dediščine ter reševanja okoljskih problemov. Izbrane fotografije nastale na fotografski delavnici, bomo uporabili za oblikovanje razglednice posvojenega spomenika.

Unesco šole, ki se ne bodo udeležile srečanja, bodo imele možnost sodelovati na daljavo. O svojih posvojenih spomenikih bodo poslale poročila s fotografijami. Prispevke bomo zbirali in objavljali na spletni strani OŠ Belokranjskega odreda Semič; uredili bomo galerijo fotografij posvojenih spomenikov.

Prijavnica za nacionalni projekt

Prijavnica za nacionalni projekt z mednarodno udeležbo

Vabilo

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...