To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Izboljšajmo odnos do hrane

Tip projekta: Nacionalni z mednarodno udeležbo
Nosilec: Osnovna šola Leskovec pri Krškem

V dobi, ko je hrane včasih na pretek, se dogaja, da otroci z njo ne znajo več smotrno ravnati. Povečuje se količina odpadne hrane, na drugi strani pa so nekateri lačni. Učence bi radi izobrazili o tem, kako ravnati s hrano, kam z odpadno hrano in kam s hrano, ki ostane nerazdeljena. Naučili se bodo sami pripraviti količinsko primeren in uravnotežen obrok. Naučili se bodo razumeti in spoštovati prehranjevalne navade različnih narodov in skupnosti. Predvsem pa bodo lahko spreminjali sebe in svoj pogled na ravnanje s hrano.

Otroke želimo ozaveščati o količini odpadne hrane, za katero si želimo, da bi je bilo čim manj, zato lahko sami zmanjšajo količino odpadkov in smotrno sooblikujejo jedilnike. Projekt bo potekal skozi celotno šolsko leto. Namenili mu bomo razredne ure, ure gospodinjstva, opozarjali med samimi obroki. Pripravili bomo samopostrežno malico brez ostankov. Na zaključnem dogodku ob dnevu Zemlje pa bomo vse naučeno predstavili in uporabili v praksi.

Opisane cilje bomo realizirali v vseh oddelkih šole. Vključevali jih bomo v pouk, razredne ure, interesne dejavnosti, dneve dejavnosti. Vključili bomo šolsko kuhinjo in vodjo šolske prehrane. Povezali se bomo z dvema šolama iz tujine in primerjali ravnanje s hrano (in zavrženo hrano) po državah.

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...