To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Lahkih nog naokrog

Tip projekta: Nacionalni
Nosilec: GRM Novo mesto, Srednja šola za gostinstvo in turizem

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Novem mestu smo ustanovili namišljeno šolsko turistično agencijo Lahkih nog naokrog, ki različnim ciljnim skupinam – vrtičkarjem, osnovno- in srednješolcem pa tudi odraslim – ponuja na ogled naravno in kulturno dediščino Novega mesta in Dolenjske. Naši dijaki raziskujejo bolj in manj znane kotičke šolskega okoliša in ta spoznanja v vlogi turističnih vodnikov posredujejo naprej.

Tako pridobivajo dragocene izkušnje poklica, za katerega se izobražujejo, šola pa se aktivno vključuje v trajnostno skrb za naravno in kulturno dediščino šolskega okoliša in to vedenje predaja mladim različnih starosti.

Pripravili smo različne programe, kot naprimer: Ogled srednjeveškega Novega mesta, Iskanje keltskega zaklada, Dežela gorjanskega škrata, Pomagajte mi najti princeso – Vitez išče princeso …

Udeleženci si ogledajo naravne in kulturne znamenitosti Novega mesta in jugovzhodne Slovenije (novomeški Kapitelj, frančiškanski samostan, Kettejev vodnjak, študijska knjižnica, mestno obzidje …; Pleterje, Kostanjevica na Krki, kozolci v Šentrupertu …), ogled je popestren z animacijo (skeči, plesi, pesmice …) in delavnicami, v katerih udeleženci izdelujejo keltsko orožje, nakit … ali si pripravijo manj zahtevne jedi na določeno temo. Posebnost je, da dijaki sami ob spremstvu mentorice izvedejo celotne programe (organizacija, izvedba, animacija).

V sklopu ogledov je tudi možnost organizacije prehrane v Hiši kulinarike, ogled konjeniške šole na Grmu ali izvedba krajšega kuharskega tečaja (priprava zdravega zajtrka, krušnega peciva, priprava pogrinjka …). Po željah udeležencev se povežemo tudi z drugimi ustanovami (Dolenjski muzej, Kartuzija Pleterje …).

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...