To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

MEJA– naša zgodovina in naša evropska prihodnost

Tip projekta: Mednarodni
Nosilec: Gimnazija Nova Gorica

Življenje na Goriškem je tesno povezano z mejo, ki že dolga desetletja ločuje romanski in slovanski svet. Slovenci, Italijani in Furlani ponovno odkrivamo enoten prostor, ki ga je meja v 20. Stoletju nasilno razdelila in ga bo sedaj proces združevanja Evrope v sicer različnih zgodovinskih okoliščinah ponovno združil. Kot člen v mreži, ki je odprta navzven, se moramo tudi sami odpirati drugim in samim sebi. Projekt, ki ga vodimo povezovalno spodbuja ustvarjalnost več dijakov, več učiteljev in več mentorjev. Mladi skozi delo v projektu Meja utrjujejo zavest o pomenu sodelovanja v mreži. Kot njeni dragoceni in potrebni členi pridobivajo izkušnjo skupnega učenja, raziskovanja, prijateljevanja z elementi zavezništva. S pomočjo načela prepoznavanja drugih preko sebe spoznajo lastno notranjo moč in kvaliteto, ki jo lahko ponudijo drugim in tako nastopajo veliko bolj samozavestno. Marsikatero vrednoto, ki krasi druge, pa lahko vgradijo v lastni sistem vrednot.

Osrednji dogodek: ODGOVORNO SANJAM NAPROTI – CERJE

Svetovni dan miru bo Gimnazija Nova Gorica, septembra 2017, obeležila s športno-kulturnimi dejavnostmi ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Obeležitev svetovnega dne miru bo potekala v okviru mednarodnega Unescovega projekta »Meja«, geslo prireditve bo »Odgovorno sanjam naproti«, saj bodo učenci in dijaki pod mentorstvom učiteljev Gimnazije Nova Gorica aktivno ustvarjali na temo miru.

Projekt »Meja« ima za glavni cilj krepitev strpnosti v medsebojnih odnosih, posledično sprejemanje drugačnosti in iskanje oblik sodelovanja. Dijaki s sodelovanjem v projektu pridobivajo in poglabljajo znanje na področju nacionalne kulturne in naravne dediščine

Poleg Gimnazije Nova Gorica bodo dogodek soorganizirali še Društvo TIGR Primorske, Občina Miren - Kostanjevica in Društvo žena Miren - Orehovlje.

Na Cerju bo sodelovalo več kot 400 dijakov (vsi dijaki 3. in 4. letnikov Gimnazije Nova Gorica) in učencev Unescovih šol iz vse Slovenije ter gostov iz tujine. Ustvarjali bodo v glasbeni, literarni, gledališki, gibalni, naravoslovni in literarnih delavnicah v tujih jezikih (v angleškem, francoskem, nemškem, italijanskem, španskem in ruskem jeziku), v likovni in fotografski delavnici, delavnici komunikacije, zgodovinski delavnici na temo 1. svetovne vojne. Najprej bodo prisluhnili predavanju Umetnost in prva vojna, potem pa se bodo sprehodili med pomniki prve svetovne vojne. Skupina dijakov Gimnazije Nova Gorica se bo na Cerje podala peš, pohod se bo pričel v Mirnu. Vsi skupaj bodo prisluhnili zaključni prireditvi s proslavo, ter nazadnje posadili drevo miru v okviru mednarodnega projekta ENO Tree Planting Day.

Naši dijaki bodo tudi letos sodelovali na kulturni prireditvi na državni proslavi, ki bo na Cerju dan kasneje.

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...