Pojdi na glavno vsebino

Od pšeničke do potičke

Tip projekta: Nacionalni
Nosilec: Osnovna šola Frana Metelka Škocjan

S projektom Od pšeničke do potičke želimo otroke učiti živeti z naravo, spoznati pomen naravne in kulturne dediščine, jih učiti, da bi znali delati ter živeti v medgeneracijskem sožitju. Učencem želimo približati pomembnost skrbi za okolje in naš skupni dom, planet Zemlja, delovati lokalno in globalno predvsem pa, da bi se v tem svetu sodobnih tehnologij in dobrin za trenutek ustavili, pogledali okoli sebe, ter začutili lepoto svojega doma in pestrosti dobrin, katere nam nudi narava.

Projekt, ki poteka skozi celo šolsko leto, bi izvajali v vrtcu ter prvih petih razredih osnovne šole. Uresničevanje projekta preko različnih dejavnosti:

  • Uresničevanje projekta preko različnih dejavnosti:

    • ® spoznavanje poti od zrna do končnega izdelka (kruha, potice in drugih pekovskih izdelkov),
    • ® ogled polja v vseh letnih časih, obisk lokalnega kmeta, ogled setve, spremljanje rasti pšenice na polju ter žetev,
    • ® medgeneracijsko druženju z dedki in spoznavanje, kako so sejali in želi nekoč (razlika med delom nekoč in danes),
    • ® priprava razstave (fotografska) starih predmetov, povezanih s setvijo in žetvijo,
    • ® obisk Zagraškega loga, kjer je v parku ohranjena stara kmečka hiša, ogled posnetka o žetvi nekoč, ki ga je posnelo lokalno turistično društvo,
    • ® druženje otrok vrtca in učencev šole (peka piškotov …),
    • ® obisk mlina,
    • ® sodelovanje s prijateljskimi razredi (peka piškotov, priprava lokalne hrane) ob različnih priložnostih (druženje ob tednu otroka, novoletno druženje…),
    • ® obisk lokalne pekarne in ogled industrijske peke kruha,
    • ® medgeneracijsko druženje z babicami ob tednu otroka in peka kruha ali potice,
    • ® povezovanje z aktivom kmečkih žena Škocjan,
    • ® spoznavanje različnih vrst žita in spremljanje rasti,
    • ® raziskovalne naloge na temo žita, naravne in kulturne dediščine (Svet pred domačim pragom),
    • ® spoznavanje in priprava lokalne hrane – v okviru predmeta gospodinjstvo,
    • ® ureditev šolskega vrtička,
    • ® skozi vse leto likovno, fotografsko ter literarno ustvarjanje,
    • ® zbiranje receptov, izdelava zbirke ob koncu leta,
    • ® spoznavanje pomen zdrave, lokalno ali doma pridelane hrane,
    • ® izvedba pohoda po mlinarjevi poti (http://www.mlinarjeva-pot.si/) – v povezavi s projektom ERASMUS + ter Šolo za starše (22. 3. 2017),
    • ® petje in ples skozi celo šolsko leto (Ob bistrem potočku …).

Prijavljene šole lahko v projektu sodelujejo na daljavo. Šola izvaja dejavnosti, povezane s projektom, med šolskim letom 2017/18. Konec meseca maja pošljete kratko poročilo in nekaj fotografij. Dobrodošli so tudi recepti lokalnih kuhinj, saj bomo ob koncu izdali drobno knjižico receptov. Projekt bomo zaključili meseca junija 2018.

Prosimo, da se k projektu prijavite na e-naslov: katja.ploj@os-skocjan.si

 

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...