To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Platforma raznolikosti

Tip projekta: Nacionalni
Nosilec: Osnovna šola Fokovci

Želeli smo približati čudoviti svet narave in zapuščino naših prednikov svetu »sodobnih« učencev, da bi ga doživeli skozi fotografski- ali videoobjektiv, skozi obdelavo posnetkov, pripravo ustvarjalnih e-gradiv, ki bi jih lahko delili s svojimi vrstniki in na svojevrsten način doživljali naravne in kulturne posebnosti svojega okolja. S projektom želimo zagotoviti povezanost šol z lokalnim okoljem in povezanost v okviru mreže, želimo dodati svoj kamenček v bogat mozaik naše kulturne in naravne dediščine.

V tem šolskem letu smo posebno pozornost namenili DOMAČIM OBRTEM.

Po tematikah, vezanih na glasbo, stročnice in arhitekturo, se bomo v šol. l. 2017/18 dotaknili DOMAČIH OBRTI. Učenci z učitelji/mentorji poiščejo zanimive obrti v svoji okolici (tiste, ki jih mojstri še opravljajo, pa tudi morda že zamrle, ki so kot pričevanja ohranjene samo še v muzejih in knjigah) in pripravijo zanimive fotografije z opisi, PPT predstavitve, video obiskov delavnic, kvize…

Pri izbiri načina predstavitve domačih obrti vašega okolja vam puščamo proste roke, uporabite le sodobno IKT in pripravite zanimivo e-gradivo in nam ga posredujte, npr. v objektiv fotoaparata ujemite primerke zanimivih izdelkov domačih obrti in dodajte kratek opis, naredite video posnetek/reportažo obrti, s katero boste zbudili zanimanje za ogled, oblikujte zloženko in nam jo posredujte v e-obliki, pripravite PPT … Poslano gradivo bomo objavili na pripravljeni platformi, kjer si boste lahko ogledali tudi gradiva ostalih šol.

V želji zbrati čimbolj raznoliko gradivo, letos vabimo šole, da sodelujejo tudi s prispevki na teme preteklih let (arhitektura, žita in stročnice, glasba), ki so predstavljene in opisane na »Platformi raznolikosti«, kjer so objavljena tudi gradiva sodelujočih šol.

Hkrati letos v oktobru šolam, vključenim v projekt, ponujamo tudi možnost sodelovanja v DELAVNICAH, kjer se bodo udeleženci lahko preizkusili v tkalstvu in lončarstvu, si ogledali postavitve nekaterih obrti (kovaštva, kolarstva, zeliščarstva) in še druge kulturne in naravne znamenitosti Krajinskega parka Goričko.

Vabimo vas, da se nam pridružite pri odkrivanju dediščine naše okolice v okviru delavnic, ki jih bomo organizirali na Gradu na Goričkem v četrtek, 5. 10. 2017, ali pa nam predstavite zanimive obrti vašega kraja v e-gradivih.

Cilji projekta

 • poudariti pomen AV gradiva in njegovih nosilcev (filmi, video in zvočni posnetki, radio in televizija) ter spodbuditi zaščito in hranjenje teh dokumentov, ki so ključni del kulturne dediščine;
 • izdelati spletno stran z namenom lažje dostopnosti širšemu krogu šolske javnosti do didaktičnega gradiva;
 • ovrednotiti pomen naravne in kulturne dediščine za trajnostni razvoj;
 • razvijanje občutka pripadnosti, solidarnosti in kolektivne identitete;
 • učence/dijake vzpodbuditi k ustvarjalnosti pri pripravi gradiv;
 • povabiti k sodelovanju zunanje sodelavce (starše, strokovnjake …).

Rok za prijavo

 • 25. september 2017 za tiste, ki nas boste obiskali na OŠ Fokovci
 • 15. marec 2018 za tiste, ki se boste odločili sodelovati na daljavo, tj. s poslanim e-gradivom

Časovnica ostalih dogodkov

 • priprave ter izdelava e-gradiv na šoli;
 • prijavnico pošljete koordinatorju projekta do zgoraj navedenih datumov na naslov platforma.raznolikosti@gmail.com;
 • pripravljeno gradivo in poročilo o projektu lahko posredujete do 15. 6. 2018;
 • poslano gradivo se bo v platformi raznolikosti objavljalo vse do začetka julija 2018.

Dokumenti

Prijavnica (Word, docx)

Prijavnica (PDF) 

Poročilo (Word, docx)

Poročilo (PDF)

Koordinatorica nacionalnega projekta:
Silvija Sambt

Ravnateljica:
Suzana Deutsch

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...