To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Poezija je vsepovsod okoli nas, le videti jo je treba

Tip projekta: Nacionalni z mednarodno udeležbo
Nosilec: Biotehniški center Naklo

Povezovali bomo naravo in pesništvo, tako kot pesniška oblika haiku. Le-ta upesnjuje trenutek iz življenja narave. Vsebuje le tri verze – prvi in tretji imata pet zlogov, drugi pa sedem.

Učenci in dijaki bodo torej poiskali trenutek iz življenja narave in ga fotografirali ali naslikali. Dogajanje v naravi bodo povezali s svojimi čustvi in to zapisali v obliki haikuja. En izdelek lahko skupaj ustvari več učencev ali dijakov. Fotografije/slike s pripadajočim haikujem bodo poslali na BC Naklo do 1. marca 2018, saj bodo prispevki razstavljeni na šolski razstavi. Povabili pa bomo slovenske šole, da sodelujejo s svojimi recitali na kulturnem dogodku z naslovom: Glasbeni večer s poezijo. Dogodek je javen in bo na svetovni dan poezije 21.3.2018 v prostorih BC Naklo.

Pa še nasvet - Boris A. Novak v svoji knjigi Oblike duha pesniško obliko haiku razlaga takole: »Če torej hočemo napisati haiku, se moramo ozreti okoli sebe in se ovedeti enkratne, neponovljive vrednosti slehernega bitja, sleherne stvari in sveta v celoti. Sleherno bitje je čudež. Sleherna stvar je haiku.«

Vabilo k sodelovanju
Prijavnica
Vabilo na dogodek
Poročilo za javnost
Primeri izdelkov

poezija

poeija1

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...