To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Pošljimo sapico prijateljstva

Tip projekta: Nacionalni z mednarodno udeležbo
Nosilec: Osnovna šola Pesnica

Predstavitev

V šolskem letu 2017/18 vas vabimo k sodelovanju v projektu Pošljimo sapico prijateljstva. V projekt se lahko vključijo šole, ki želijo spodbuditi razvoj medgeneracijskega prostovoljstva oz. to že počnejo. Projekt se nanaša na Unesco temi globalno državljanstvo in izobraževanje za trajnostni razvoj. S projektom želimo da šole vzpostavijo in vzdržujejo pristne prijateljske medgeneracijske odnose, ki omogočajo izmenjavo znanja ter izkušenj s poudarkom na vzgoji v strpnost, solidarnost in medsebojno razumevanje. Projekt je nadaljevanje pilotskega projekta Pošljimo sapico prijateljstva, ki smo ga začeli uvajati na naši šoli v šolskem letu 2011/12. V duhu prostovoljstva smo se odločili, da bomo redno obiskovali Dom starejših Idila v Vukovskem dolu (oddaljen 10 km od naše šole). Starostnikom pomagamo pri načrtovanju in izvedbi ustvarjalnih delavnic, aktivnem preživljanju prostega časa, izmenjavi znanj ter spretnosti. Poudarek je na razvijanju vrednot: zaupanja, sodelovanja, strpnosti, spoštovanja in humanosti. Rezultat projekta je znati živeti skupaj, kljub naši različnosti ter ohranjati naš planet za zanamce. Medgeneracijsko povezovanje prinaša vsem sodelujočim novo kvaliteto življenja; na eni strani zagotavlja občutek sprejetosti in varnosti, lajša osamljenost ter krepi duševno in telesno zdravje; po drugi strani pa bogati mlade z izkušnjami.

Temeljni cilji projekta

 • razvijanje štirih Delorsovih stebrov (živeti, vedeti, biti, delati skupaj),
 • izboljšati kakovost človekovega življenja,
 • spodbujanje pozitivnih medosebnih odnosov,
 • ohranjanje povezanosti in sožitje med generacijami ter učenje od starejših,
 • spodbujanje medgeneracijske solidarnosti in medsebojne pomoči,
 • spreminjanje osebnega odnosa in ravnanja,
 • povezovanje s širšo lokalno skupnostjo,
 • učiti nenasilno reševanje konfliktov, predvsem pa življenja brez predsodkov.

Potek dejavnosti

V projektu lahko sodelujete na dva načina:

 1. SODELOVANJE Z INSTITUCIJO V KRAJU (Dom starejših, društva…)
  Vzpostaviti oz. nadaljevati in okrepiti stik s starostniki v domu starejših ali raznih društvih.
  Nekaj idej za izvedbo:
  Starostnikom lahko pomagate pri načrtovanju in izvedbi ustvarjalnih delavnic, aktivnem preživljanju prostega časa, izmenjavi znanj ter spretnosti. Pripravite kvize, proslave v katere jih vključite, pomagate pri oblikovanju. Vse aktivnosti se lahko izvedejo kot enkraten dogodek ali se načrtujejo kot vzpostavitev daljšega oz. večkratnega sodelovanja.
 2. POMOČ POSAMEZNIKA IZBRANI OSEBI
  Izbrati osebo, ki potrebuje pomoč in ji to pomoč ponuditi.
  Nekaj idej za izvedbo:
  Paleta izbranih načinov je lahko zelo pestra (npr: pomoč starim staršem, sorodnikom, sosedom, na kmetiji, pomoč živalim v azilu, medsebojna pomoč v družini, medvrstniška pomoč v šoli …). Učenci v določenem časovnem obdobju načrtno izvajajo pomoč izbrani osebi in o dejavnostih ter o vtisih vodijo dnevnik. Učenci oblikujejo korake za izpeljavo naloge: zamisel/ideja, načrtovanje izvedbe, izvajanje in beleženje, predstavitev. Vsak učenec se na edinstven način loti dela, oblikuje in vodi zapise v svoj dnevnik.
  Izberite si način in pripravite poročilo.

Časovni okvir

Projekt bo potekal vse leto:

 • Objava razpisa projekta in povabilo k sodelovanju septembra 2017
 • V mesecu maju 2018 sodelujoče šole pošljejo poročilo o izvedenem projektu (fotografije, primeri dobre prakse, povezave do spletnih strani, kjer si bo mogoče ogledati izdelke oz. dejavnosti)

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...