To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Predsodki in stereotipi o Romih

Tip projekta: Nacionalni
Nosilec: Osnovna šola Šmihel

O Romih, njihovem načinu življenja, kultur ipd. veljajo številna prepričanja, predsodki in stereotipi. Glavni namen našega projekta je, da z učenci naše šole in ostalih udeleženih šol spregovorimo o tej temi. Temo bomo učencem približali skozi literarna dela romskih ustvarjalcev iz našega kraja. Poiskali bomo pravljice, ki govorijo o drugačnosti, potisnjenosti na rob, žalosti...

Učenci bodo skozi oči pisatelja doživeli pravo realnost Romov in na ta način izničili predsodke in stereotipe, ki jih imajo ljudje o Romih.

Na šole bomo poslali pravljice v romščini in slovenščini, učenci pa jih bodo po branju ilustrirali in jih vrnili nazaj (1. in 2. triletje), oz. izvedli okroglo mizo na to temo (3. triletje in srednje šole). 

Projekt bo potekal na daljavo (od oktobra do junija) in/ali v živo ob zaključku projekta (8. april – dan Romov) z razstavo pravljic in okroglo mizo na temo stereotipov in predsodkov o Romih.

Opomba:
Projekt smo izvajali že letos in ga predstavili na kulturnem bazarju v Cankarjevem domu. Za naslednje leto načrtujemo izbor drugih literarnih del.

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...