To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Unesco priložnost: STARA igr(ač)a ZA NOVO veselje

Tip projekta: Nacionalni z mednarodno udeležbo
Nosilec: Osnovna šola Zreče

S hitrim tempom življenja se je tudi življenje otrok zelo spremenilo. Stvari hitro zastarijo in postajajo otrokom nezanimive, na drugi strani pa so otroci zasuti z novostmi, ki so jim predstavljene tako, da so jim neizmerno všeč. V svetu kapitalizma je za proizvajalce seveda najpomembnejši dobiček, vrednote jih ne zanimajo oziroma so le mrtva črka na papirju.

Otrokom starši seveda želijo ugoditi, a so z izpolnjevanjem otrokovih želja povezani tudi stroški. Prav zaradi tega smo se na šoli odločili, da v okviru Unesca izvedemo projekt menjave iger, igrač in športnih rekvizitov, ki so še uporabni, a jih otroci ne uporabljajo več, ker so se jih naveličali. V projekt vključujemo tudi igranje tradicionalnih iger, ki so se jih igrali otroci pred razmahom modernih tehnologij.

Projekt bomo intenzivno izvajali v tednu otroka, ob dnevu Zemlje in obisku prijateljske šole iz pobratenega mesta Sedbergh v Angliji.

Otroci bodo v šolo prinesli igrače, igre in rekvizite, ki bi jih želeli zamenjati za druge, kar bodo lahko storili na stojnicah po šoli in pred šolo. Na dan dogajanja se bodo lahko igrali različne (tradicionalne) igre, ki so že skoraj pozabljene. Pri stojnicah bo tudi Unesco straža (učenci in učitelji, ki bodo skrbeli, da bo vse potekalo po pravilih, da bodo učenci samostojno, odgovorno in strpno menjavali stvari in se prijetno družili med seboj, pri tem pa vzpostavili interakcijo, saj bodo vrstnikom razlagali pravila igre, možnosti uporabe igrač in rekvizitov).

V maju boste z nami lahko delili primere dobre prakse in fotografije, ki bodo nastale ob izvajanju projekta na vaši šoli. Poslali nam boste povezave do svojih spletnih strani, kjer si bo mogoče ogledati vaše izdelke in proces.

Prosimo, da se k projektu prijavite do 6. oktobra 2017, in sicer na e-naslov: lucija.levart@oszrece.si

Prijavnica: Unesco priložnost: Stara igr(ač)a za NOVO veselje

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...