To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Večerja

Tip projekta: Nacionalni
Nosilec: GRM Novo mesto, Srednja šola za gostinstvo in turizem

Projekt se izvaja celo šolsko leto. Zainteresirane šole se s prijavnim obrazcem prijavijo na izvedbo različnih dejavnosti na svoji šoli, ob zaključku do določenega datuma koordinatorju projekta posredujejo evalvacijsko poročilo.

Vsebina

V okviru projekta se zamislimo nad hitrim sodobnim načinom življenja, ki od nas zahteva naglico. Hrana ne sme biti samo potešitev lakote, ampak je tudi užitek in pomemben del naše identitete. Skupen obrok (tudi priprave nanj) je obred, ki krepi medsebojne vezi.

V šoli lahko pokažemo našim mladostnikom, da hrana ni gonilo le za telo, temveč tudi za dušo. Z dogodkom (priprava jedi v obliki delavnice/degustacija jedi/predavanje …), ki bo udeležencem ostal v spominu zaradi urejenega prostora, prijetnega vzdušja, drugačnega okusa, videza ali vonja jedi … Pripravimo tudi spremljevalni program, ki bo obogatil mladostnikovo dušo: likovno snovanje, glasbeno, gledališko, literarno, plesno ustvarjanje. Naj dogodek (v vse faze od ideje do izvedbe in evalvacije naj bodo vključeni tudi učenci/dijaki) obogati mladostnikov čutni, čustveni in socialni svet, pri tem izpostavimo dejstvo, da prehranjevanje povezuje, utrjuje občutek pripadnosti, krepi medosebne vezi. Pri izbiri receptov naj bo težišče na pripravi zdravih in uravnoteženih jedi, pripravljenih iz sestavin ekološke pridelave lokalnega izvora.

Zaželeno je, da šole k sodelovanju povabijo različne strokovnjake s področja kulinarike ali kulturne delavce, ki bodo popestrili spremljevalni program.

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...