To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Veselje do znanosti

Tip projekta: Nacionalni z mednarodno udeležbo
Nosilec: Gimnazija Celje - Center

Projekt je namenjen dijakom in osnovnošolcem zadnje triade, ki jih zanimajo naravoslovne znanosti. Z zanimivimi eksperimenti jim te znanosti želimo približati, jim prikazati njihovo uporabnost v vsakdanjem življenju ter jih usmeriti v raziskovanje in samostojno odkrivanje na področju naravoslovja. V goste vedno povabimo priznanega strokovnjaka s področja kemije ali fizike. V preteklih letih smo gostili prof. dr. Ivana Lebana s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo iz Ljubljane, izr. prof. dr. Gorazda Planinšiča s Fakultete za matematiko in fiziko, dr. Miho Kosa iz Hiše eksperimentov, prof. dr. Sama Kralja s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru in prof. dr. Iztoka Arčona z Univerze v Novi Gorici. Naš partner v projektu je tudi Gimnazija Kruševac iz Srbije, ki prav tako daje velik poudarek naravoslovnim vsebinam, ekologiji in promociji naravoslovja, na prireditvi pa smo gostili tudi kolege in dijaki s Slovenskega liceja Franceta Prešerna v Trstu (Italija). K sodelovanju povabimo tudi podjetja iz Celja in okolice, ki so nam v preteklosti že priskočila na pomoč z materialom za delavnice, nekateri pa so bili celo ko-mentorji v delavnicah.

Prireditev je razdeljena na dva dela, v prvem delu je plenarni prikaz eksperimentov, ki ga pripravi osrednji gost prireditve, v drugem delu pa dijaki in učenci pod mentorstvom naših učiteljev in učiteljev gostujočih šol samostojno izvajajo eksperimente. Del prireditve je namenjen tudi druženju in izmenjavi izkušenj tako med učitelji kot učenci in dijaki. Vsak udeleženec izvede tri do štiri delavnice (odvisno od števila prijavljenih). V projektu želimo slediti smernicam gimnazijskega programa. Velik poudarek dajemo medpredmetnemu povezovanju, kompleksnosti in uporabnosti znanja, razvijanju in osvajanju temeljnih kompetenc, upoštevamo principe avtentičnega učenja ter spodbujamo dijake in učence k razumevanju vseživljenjskega učenja in konkretne uporabnosti znanj.

Projekt omogoča tudi medgeneracijsko in medvrstniško druženje, z mednarodno izmenjavo dijakov pa tudi spoznavanje novih kultur, okolji in jezikov. S pomočjo različnih medijev pa promoviramo naravoslovne znanosti tudi v širši prostor.

Vabilo 

Prijavnica

Šole, ki so sodelovale v projektu in niso članice Unesco mreže šol Slovenije:                                          OŠ Loče, OŠ ob Dravinji Slovenske Konjice, OŠ Pod goro, OŠ Vransko Tabor, OŠ Ljubečna, I. OŠ Rogaška Slatina, OŠ Štore, OŠ Dobrna, OŠ Frana Roša Celje, OŠ Petrovče, OŠ Frana Malgaja Šentjur, OŠ Šmarje pri Jelšah, OŠ Livada Velenje, OŠ Mihe Pintarja Toleda, I. OŠ Celje, OŠ Tončke Čeč Trbovlje, OŠ Hruševec, III. OŠ Celje.                                   

Sodelujoči partnerji iz tujine:                                                                                                                      Gimnazija Kruševec, Licej Franceta Prešerna Trst.

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...