To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Živa knjižnica

Tip projekta: Nacionalni
Nosilec: Gimnazija Novo mesto

V tridesetminutnih osebnih pogovorih, bodo žive knjige pripovedovale svoje življenjske zgodbe, delile svoje izkušnje, znanja in doživetja, ter odgovarjale na radovedna, včasih tudi provokativna in iskriva vprašanja sogovornikov. Žive knjige so namreč ljudje, ki se v svojem vsakdanjem življenju zaradi osebnih okoliščin soočajo s predsodki in stereotipi ter so o tem pripravljeni govoriti z obiskovalci knjižnice.

Bralke in bralci bodo lahko govorili z več zanimivimi knjigami kot so: oseba z izkušnjo varne hiše in nasilja v družini, gej, ozdravljeni odvisnik, EVS prostovoljec v Sloveniji, queer (feminist)ka, študentka s cerebralno paralizo, vegetarijanka/veganka in prostovoljka – spremljevalka umirajočih in žalujočih oseb, oseba, ki je izgubila sluh, posvojenka, muslimanka, oseba z izkušnjo samopoškodbenega vedenja, oseba, ki je prebolela bulimijo, Kočevarica, upokojenka, koristnik psihiatričnih storitev idr.

Bralke in bralci v poglobljenih pogovorih z živimi knjigami tako pridobijo novo izkušnjo, ki lahko prispeva k večjemu medsebojnemu razumevanju, ozaveščanju in odpravljanju stereotipov, predsodkov in tudi diskriminacije, ki so jo deležne različne skupine in posamezniki v naši družbi.

(Povzeto po: www.facebook.com/DRPDNM (14.9.2015) in www.ziva-knjiznica.si/o-projektu/ (5.9.2016))

Projekt bomo izvedli v sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Cilji projekta Žive knjižnice so:

  • izpostaviti stereotipe in predsodke značilne za slovensko družbo in njihove negativne posledice,
  • omogočiti oseben stik z različnostjo v varnem prostoru,
  • ozaveščati o položaju družbeno stigmatiziranih skupin ,
  • spodbujati dialog, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic,
  • problematizirati in izpostaviti vsakdanjo realnost pripadnic in pripadnikov družbeno stigmatiziranih skupin (ženske, Romi, istospolno usmerjeni…) in
  • spodbujati konstruktiven ter produktiven dialog med različnimi partnerji, ki sestavljajo civilno družbo (Povzeto po: http://www.ziva-knjiznica.si/o-projektu/ (5.9.2016))

Z aktivnostmi v projektu skladno razvijamo vse štiri Delorsove stebre:

  • učiti se, da bi vedeli,
  • učiti se, da bi znali delati,
  • učiti se, da bi znali živeti skupaj in
  • učiti se biti.

Z željo, da bi v raznolikem svetu lepše sobivali skupaj, vas vabimo k sodelovanju. Zaradi zahtevnosti tematike vabimo predvsem srednješolce.

Projekt bomo predvidoma izvedli 7. marca 2018 na Gimnaziji Novo mesto.

Kontaktna oseba in vodja projekta: Maja Hren (maja.hren@gimnm.org)

Sodelujoče šole in vrtci

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...