To je stara spletna stran UNESCO mreže pridruženih šol (ASPnet), ki jo bomo v šolskem letu 2018/2019 preselili na http://www.aspnet.si. Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Mir in človekove pravice

V ustavi UNESCO je zapisano, da je potrebno mir utrjevati v glavah ljudi, saj vojne prav tam tudi nastajajo.

Od svojih začetkov dalje UNESCO šole izvajajo dejavnosti za spodbujanje miru in človekovih pravic, strpnosti in demokracije.

Vzgoja za človekove pravice spodbuja takšen izobraževalni pristop, ki temelji na človekovih pravicah - tako prek učenja o njih kot tudi prek spoštovanja človekovih pravic v samem izobraževalnem procesu.

V skladu s Splošno deklaracije o človekovih pravicah (1948) in Mednarodno konvencijo o otrokovih pravicah (1989) UNESCO šole izvajajo projekte, prek katerih vključujejo vzgojo za človekove pravice v učni proces. Dan človekovih pravic (10. december) obeležujejo številne UNESCO šole po vsem svetu, slovenska mreža UNESCO šol se vsako leto ob tej priložnosti tradicionalno zbere v Ljubljani.

Cilji dejavnosti s področja miru in človekovih pravic so:

  • odpraviti vse oblike rasizma, ksenofobije, izključevanja, diskriminacije in nestrpnosti;
  • krepiti vzgojo za demokracijo, državljansko odgovornost, kritično razmišljanje, strpnost in nenasilno reševanje konfliktov;
  • ozaveščati o človekovih pravicah v teoriji in praksi, spodbuditi občutljivost učencev glede njihovih pravic in odgovornosti in tudi pravic drugih.

Plakat Nariši mi eno od pravic

Plakat, ki so ga izdelali učenci 8. razreda OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem za likovni natečaj Evropske komisije z naslovom »Nariši mi eno od pravic«. Plakat je bil državni zmagovalec in je odpotoval na finalni izbor v Bruselj, kjer ga je Evropska komisija za izbor del uvrstila med tri najboljše v Evropi.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...